australian shepherd
australian shepherd

De Australian Shepherd is een werklustig en intelligent hondenras. Ze met name erg populair in verschillende hondensporten zoals agility en dogfrisbee.

Australian Shepherd in het kort

  • Herkomst: Verenigde Staten
  • Gewicht: 15 tot 30 kg
  • Grootte: 45 tot 60 cm
  • Kleuren: blue merle, zwart, red merle en rood
  • Vacht: dikke ondervacht met halflang steil of golvend haar
  • FCI-groep: FCI Groep 1 – Herdershonden en Veedrijvers

Geschiedenis

Het onstaan van de Australian Shepherd loopt gelijk aan de export van Merino schapen vanuit Spanje naar Amerika.

De herders en hun honden die voor deze schapen zorgden staan aan het begin van deze prachtige herder. Op dat moment was het niet zo heel belangrijk hoe een hond eruit ziet als ze hun werk maar goed doen. Daarom heeft het nog tot 1970 geduurd voordat het eerste fokboek werd gestart.

Het ras zoals wij het kennen heeft verschillende voorouders die zowel uit Europa als uit Australië komen. Denk hierbij aan verschillende collie soorten en de koolie. Ondanks dat er vaak wordt gedacht dat de Dingo ook is ingekruist, is dit niet waar.

Karakter

De Australian Shepherd is een echte werkhond. Ze zijn alert, levendig en ontzettend slim. Hun oorspronkelijke taak is nagenoeg verdwenen, maar ze zijn door hun enorme werklust buitengewoon geschikt voor diverse hondensporten.

Als herdershond zijn ze gefokt om zelfstandig beslissingen te nemen en alleen te vertrouwen op hun baas, dit maakt dat ze van nature wat gereserveerd kunnen zijn naar vreemden. Wanneer je je pup socialiseert is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt.

Zoals gezegd is het een hele actieve hond. Geschikt voor veel verschillende activiteiten, maar hierbij is het belangrijk dat je let op zowel over stimulatie als onder stimulatie. Bij de eerste doe je teveel en hoewel het misschien lijkt alsof je aussie altijd aanstaat, is hij echt zijn rustig nodig. Bij onder stimulatie doe je te weinig met je hond en gaat hij zich vervelen. Beide kunnen resulteren in probleemgedrag.

Australian shepherd

Gezondheid van de Australian Shepherd

Hoewel het verboden is gebeurt het toch nog wel dat twee honden die beide het merle-gen hebben gekruist worden. De pups zijn vaak doof, blind of gevoelig voor licht.

Verder komt heupdysplasie en elleboogdysplasie voor, erfelijke oogziekten, levershunt, osteochondritis en epilepsie.

Daarnaast hebben sommige Aussies een defect MDR1-gen.  Deze honden lopen gevaar bij narcose, ontworming en gebruik van geneesmiddelen. Collies, Collie-achtigen en daaruit geboren bastaarden bleken ernstig ziek te worden na gebruik van het middel Ivermectine, een middel om wormen en parasieten te bestrijden. Darmstoornissen, afwijkingen aan het zenuwstelsel zoals epilepsie of coma, en zelfs de dood waren het gevolg! Heb je een Collie of Colliekruising, meld dit dan altijd aan je dierenarts!

Uiterlijk van de Australian Shepherd

Het zijn middelgrote honden met een afgewogen proporties. De vacht is halflang. De ogen zijn amandelvormig en middelgroot. Hangoren of prikoren zijn volgens de ras standaard een ernstige fout.

Australian Shepherds hebben 3 staart lengtes: normaal (lang), halflang of kort. Vroeger werden de lange staarten gecoupeerd, dit zou verwondingen voorkomen bij het schapen hoeden. Couperen is in Europa verboden.

Vacht en vachtverzorging

Deze honden hebben een dikke ondervacht en halflang steil of golvend haar. Op de benen, oren en hoofd is de vacht vaak glad en in de nek is deze vaak wat dikker. Over het algemeen volstaat het om de Australian Shepherd regelmatig te borstelen.

De kleuren die ze mogen hebben zijn blue merle, zwart, red merle en rood. En vooral de merle kleuren zijn heel erg populair. Het is echter zo dat honden met twee merle genen vaker doof, blind en gevoelig zijn voor licht. Daarom is het verboden om 2 honden die allebei het merle gen hebben te kruisen.

Tot slot

Australian Shepherd werden in de jaren 20 al in films gebruikt als hondenacteur. Het zijn echt prachtige werklustige honden die heel geschikt zijn voor een actieve baas.

Australian Shepherd Club Nederland is de rassenvereniging voor dit hondenras.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.