Airedale Terrier

De Airedale Terriër is het grootste ras onder de terriërs en wordt ook wel de Koning der Terriërs genoemd.

Airedale Terriër in het kort

  • Herkomst: Aire-vallei, yorkshire, Engeland
  • Gewicht: 25 kg
  • Grootte: 55-60 cm
  • Kleuren: het lichaam is grijs, de andere delen zijn tan (roodbruin)
  • Vacht: draadhaar
  • FCI-groep: FCI-groep 3

Geschiedenis

De oorsprong van de Airedale Terriër is niet helemaal duidelijk, waarschijnlijk fokten de boeren in het dal van de Aire in de 19e eeuw deze veelvoudig inzetbare hond uit de Otterhond en enkele andere middelgrote Engelse terriërs. De Gordon Setter en een aantal Schotse herders zouden ook zijn gebruikt in de ontwikkeling van deze grootte Terriër.

Verschillende bronnen spreken elkaar wat tegen over de jaartallen. In de eerste vermeldingen van het ras werd de Airedale nog Waterside Terriër of Working Terriër genoemd. Vanaf ongeveer 1875 werden de eerste honden tentoongesteld onder de naam Waterside Terriër of Bingley Terriër.

Na 1880 werd de naam Airedale Terriër gebruikelijk, naar de vallei waar deze hond is ontstaan. In 1882 werd het eerste stamboek geopend en tenslotte in 1886 werd de Airedale officieel erkend door de Engelse Kennel Club.

Airedale Terrier

Karakter van de Airedale Terriër

De Airedale is een hele fijne hond. Hij heeft een prettig karakter en past zich gemakkelijk aan omstandigheden en omgeving aan. Hij is de meest beheerste terriër van allemaal, maar zal zeker geen tegenstander uit de weg gaan.

Ze zijn vooral vrolijk en altijd in voor een spelletje, gezellig en aanhankelijk. Bovendien zijn erg ze leergierig en gedragen ze zich in huis over het algemeen rustig. Een Airedale zou goed met kinderen en andere huisdieren kunnen leven.

Gezondheid

De Airedale Terriër kan 10 tot 12 jaar oud worden en is over het algemeen een zeer gezond ras. Sommige honden van dit ras hebben oogproblemen, heupdysplasie en last huidinfecties.

Airedale Terrier

Uiterlijk van de Airedale Terriër

Ze hebben een lange vlakke en niet te brede schedel. De voorsnuit en schedel zijn even lang. De kaken mogen niet al te zwaar ontwikkeld zijn. De oren zijn klein en hebben een V-vorm. Ze hebben een schaar- of tanggebit. Het is een gespierde, compact gebouwde hond. De rug is kort en recht. De borst reikt tot de ellebogen en is niet breed. De staart is hoog aangezet en wordt omhoog gedragen. De nek is droog en gespierd.

Vacht en vachtverzorging

De Airdale Terriër heeft een ruwe en stugge vacht. De vacht moet ongeveer 2 keer per jaar geplukt worden. Tussentijds kan je zijn baard wassen en eventueel kammen.

Let er op dat je deze honden niet mag scheren of knippen, want dit gaat ten koste van de vacht en kan zelfs gezondheidsproblemen opleveren.

Tot slot

De Airedale Terriër is een geweldige hond. Mooi om te zien en heeft een heerlijk karakter.

Meer informatie over deze prachtige hond kan je vinden bij de Airedale Terriër Club Nederland en Airdale Terriër Verbond Nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.