Geplaatst op Geef een reactie

Berghond van de Maremmen

Berghond van de Maremmen Puppy

Berghond van de Maremmen in het kort

  • Herkomst: Italië
  • Hoogte: 60-73 cm
  • Gewicht: 35-45 kg
  • Kleur: wit
  • Karakter: kalm, goedmoedig, zelfstandig en intelligent
  • Leeftijd: 13-14 jaar
  • Andere namen: de officiële naam is ‘Cane da Pastore Meremmano-Abruzzese, maar meestal wordt hij Maremma of Maremmano genoemd.

Berghond van de Maremmen Puppy

Ontstaan van de Berghond van de Maremmen

Deze berghond is al meer dan 2000 jaar oud en komt oorspronkelijk uit Azië en zijn waarschijnlijk meegekomen met herders die vanuit het oosten naar het westen trokken.
De Maremma komt uit de streken Maremma en Abruzzo uit Italië, hieraan heeft hij ook zijn naam te danken. Hoe dit ras precies is ontstaan is niet helemaal duidelijk, maar het is wel duidelijk dat alle witte herdershonden, zoals de Tatra en Kuvasz, tot dezelfde soort behoren, namelijk de berghonden.

In 1950 wordt door Proffessor Pischedda een vereniging opgericht: Il Circolo del pastore Abruzzese, Pischedda is van mening dat er verschillen zijn tussen het Maremma type en het Abruzzese type.

In 1953 wordt er een club voor de Maremmano opgericht en wordt het voorstel gedaan om beide types onder 1 rasstandaard te plaatsen, deze wordt uiteindelijk 1958 van kracht.
Er wordt nog steeds geprobeerd om de Abruzzese als apart ras te registreren, maar dit is tot nu toe nog niet gelukt. Ook gaan er af en toe stemmen op om deze berghond in de groep van de Molossers in te delen of om de standaard aan te passen ten gunste van de Abruzzese.

Het karakter

Het is een hond die heel goed is in zijn taak; het bewaken van de kudde. De Maremma zal zijn kudde of gezin bewaken.
Doordat hij veelal alleen was met de kudde en daarom zelfstandig zijn werk moest uitvoeren is de Maremma een hele zelfstandige en intelligente hond. Hij zal niet de slaafse gehoorzaamheid hebben die je soms bij andere rassen ziet.
Over het algemeen kunnen deze honden heel goed overweg met andere dieren en kinderen.

Het uiterlijk

De Berghond van de Maremmen is een grote hond met een majestueus uiterlijk. Het is een sterke gespierde hond die niet te grof of zwaar mag zijn. Met zijn prachtige, half lange witte vacht heeft hij wel iets weg van een ijsbeer.

Kleur

De Maremma is altijd wit van kleur.

Ogen

De ogen zijn klein en amandelvormig.

Oren

De oren zijn hangend en hebben een driehoekige vorm.

Hoofd

Deze Berghond heeft een groot hoofd dat een beetje moet lijken op een ijsbeer. De kaken zijn stevig en hebben een scharend gebit.

Vacht

De vacht is ruw en ligt dicht tegen het lijf aan. De halflange vacht heeft relatief weinig verzorging nodig en klit niet of nauwelijks. Af en toe borstelen om de losse haren te verwijderen is voldoende.
De Maremma verhaart twee keer en krijgt in de winter een dikke ondervacht, doordat ze gewend zijn om buiten te leven zijn ze zeer goed bestand tegen de kou. Met warmte hebben deze honden iets meer moeite.

Berghond van de maremmen bewaakt kudde

 

Gezondheid van de Berghond van de Maremmen

De meeste Maremma’s  zijn erg gezond, ze bereiken over het algemeen een leeftijd van 12 jaar.

Zoals bij bijna elke rashond kunnen HD en ED voorkomen.

De rassenvereniging Herders – en Berghonden uit Zuid- en Oost Europa en Azië is bezig met de gezondheid van dit mooie ras door onderzoeken uit te voeren naar onder andere HD en ED.

 

 

Disclaimer: elk dier heeft zijn eigen persoonlijkheid en gezondheid. Deze kunnen afwijken van de hierboven staande tekst. Diertastisch is niet aansprakelijk voor afwijkingen. Vraag bij twijfel over gezondheid of gedrag altijd raad aan een dierenarts of gedragstherapeut.

Heb je nog waardevolle toevoegingen of geweldige foto’s? Ik ben je heel dankbaar! Mail naar info@diertastischshop.nl en ontvang een leuke kortingscode!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *