Geplaatst op Geef een reactie

Bergamasco

Bergamasco

De Bergamasco in het kort:

  • Herkomst: Italië
  • Hoogte: 56 – 60 cm
  • Gewicht: 26-38 kg
  • Kleur: lichtgrijs tot zwart
  • Karakter: moedig, intelligent en meegaand.

Bergamasco

Ontstaan van de Bergamasco

De Bergamasco komt oorspronkelijk uit Italië en dan met name uit de bergstreken van Zuid- en Noord Italië.

Het ras stamt af van de Franse Briard, maar ook de Puli en Komondor zijn gebruikt om dit ras te cremeren.

Deze honden gingen met de kuddes schapen mee die in het voorjaar vanuit Italië naar de Zuid-Zwitserse Alpenweiden trokken. Daar bleven ze de hele zomer, om in de herfst weer terug te komen naar Italië.

Nu is er geen schapentrek meer en worden ze vooral gebruikt als huishouden. Omdat de Italiaanse herders vooral bezig waren met het creeren van een goede schapendrijver werd er tijdens de fok niet gelet op de rasstandaard, dit ging ten koste van het aantal raszuivere Bergamasco’s. Tegenwoordig wordt er zorgvuldig geselecteerd om het aantal raszuivere honden te vergroten.

Het karakter

De Bergamasco wordt beschreven als een intelligente, werklustige hond. Ze zijn rustig, moedig en waaks. Maar zeer vriendelijk en zeer gehecht aan hun eigen gezin.

Deze honden worden nog niet zo heel lang als huishond gehouden. Tijdens hun werk als schapendrijver werkten ze voornamelijk zelfstandig en op eigen inzicht. De Bergamasco zal dan ook geen slaafse huishond worden.

Het is een imposante hond die zijn instincten als schapendrijver nog goed met zich mee draagt. Deze actieve hond heeft niet genoeg aan 3x keer dag een blokje om, maar heeft lange wandelingen nodig om zijn energie kwijt te kunnen.

Toch zijn ze ook mensgericht, vriendelijk en hebben ze graag gezelschap om zich heen, deze honden zijn altijd opgewekt en in voor een spelletje.

Het waakse karakter van de Bergamasco is iets om rekening mee te houden. Hij zal huis en haard bewaken en kan gereserveerd zijn naar vreemden.

Het uiterlijk

Deze opvallende honden met hun vervilte vacht zijn middelgroot en hebben een iets rechthoekig postuur.

Kleur

De kleur is egaal grijs of een schakering van lichtgrijs tot zwart met isabel of fawn aftekeningen. Egaal zwart kan ook voorkomen, maar wit is verboden. Er mogen wel witte aftekeningen voorkomen.

Ogen

De randen van de ogen zijn zwart. De ogen zelf zijn groot en staan laag in de schedel geplaatst, echter zie je de ogen niet heel goed omdat er veel haar overheen valt.

Oren

De oren zijn hangend, zacht en dun. Ze hebben een driehoekige vorm.

Hoofd

Het hoofd is lang en groot met, van opzij gezien, evenwijdige lijnen. De brede schedel heeft een lichtgewelfd schedeldak en een breed voorhoofd. De voorshoofdsgroef is uitgesproken en de hond heeft een geprononceerde achterhoofdsknobbel.
De Bergamasco heeft een stomp neusprofiel en een rechte neusrug met een zwarte neusspiegel.

Staart

De staart wordt laag gedragen en niet in een krul of een haak, zoals bij veel andere honden dit wel het geval is. De staart is laag aangezet.

Vacht

De vacht is het meest kenmerkende van de Bergamasco. Bij deze honden valt de ondervacht niet uit, maar deze vervilt met de dekharen. De vervilting van de vacht begint op de leeftijd van ongeveer 1 jaar en dit is een volledig natuurlijk proces. De platen die ontstaan moeten zich vanzelf in koorden verdelen, maar dit kan je het beste bevorderen door dit af en to te scheuren.

Er kan veel rommel in de vacht achterblijven, maar wassen kan lastig zijn omdat het een paar dagen kan duren voordat de hond weer helemaal droog is.

De vacht op het hoofd mag niet vervilten en moet regelmatig geborsteld worden.

Gezondheid van de Bergamasco

De meeste Bergamasco’s  zijn erg gezond, ze bereiken over het algemeen een leeftijd van 12 jaar.

Zoals bij bijna elke rashond kunnen HD en ED voorkomen, net als verschillende oogziektes . Om deze ziektes te voorkomen stelt de Vereniging Herders- en Berghonden uit Zuid- en Oost europa en azië  de HD test verplicht en wordt de test voor ED geadviseerd.

Weetjes

  • Het kan lang duren voor de vacht van een bergamasco weer droog is.
  • Het is een actieve hond, maar hij kan ook heel zelfstandig zijn.
  • Deze honden worden nog niet heel lang als huishond gehouden.

 

 

Disclaimer: elk dier heeft zijn eigen persoonlijkheid en gezondheid. Deze kunnen afwijken van de hierboven staande tekst. Diertastisch is niet aansprakelijk voor afwijkingen. Vraag bij twijfel over gezondheid of gedrag altijd raad aan een dierenarts of gedragstherapeut.

Heb je nog waardevolle toevoegingen of geweldige foto’s? Ik ben je heel dankbaar! Mail naar info@diertastischshop.nl en ontvang een leuke kortingscode!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *