australian cattledog

Australian Cattledog in het kort:

 • Herkomst: Australië
 • Gewicht: 15 tot 20 kilogram
 • Grootte: 40-50 cm
 • Kleuren: blauw gespikkeld eventueel met roestbruin, zwarte of blauwe aftekeningen of rood gespikkeld met eventuele donkerrode aftekeningen.
 • Vacht: kort, dicht en weerbestendig
 • FCI-groep: FCI groep 1

Geschiedenis van de Australian CattleDog

Toen de Australische boeren erachter kwamen dat de honden die waren geïmporteerd niet voldeden hebben ze besloten om zelf een ras te ontwikkelen. Het was belangrijk dat deze hond het vee naar de markt zou kunnen drijven.

Er zijn een aantal verschillende rassen die aan de wieg hebben gestaan van deze prachtige hond:

 • Bull Terriër
 • Dalmatiër
 • Kelpie
 • Reed Deer Dingo
 • Blue merle Collie

Karakter

De Australian CattleDog is onbevreesd en dat moet ook wel als je hele kuddes vee veilig naar de markt moet drijven. En dat in alle weersomstandigheden.

Over het algemeen blaffen ze weinig en zijn ze enorm trouw. Het is een hele harde werker die vastberaden en alert is. De Cattle Dog heeft de neiging om zijn baas en eigendommen te beschermen en kan wat wantrouwend zijn naar vreemden.

Australian Cattle Dog

Gezondheid

De Australische veedrijver wordt gemiddeld ongeveer 12 jaar. Ze zijn gevoelig voor doofheid, neurologische aandoeningen, oogziektes en heupdysplasie, maar in het fok regelement van de Australian Cattle Dog Vereniging Nederland wordt gewerkt aan de gezondheid van deze hond. Daarom is het nu verplicht om de ouder dieren te testen op erfelijke ziektes.

Uiterlijk van de Australian CattleDog

De Australische veedrijver is een stoere, gedrongen werkhond. Ze zijn symmetrisch gebouwd, hebben een diepe gespierde borst en een krachtige, gespierde voor en achterhand.

De brede schedel heeft een duidelijke stop en de onderkaak is krachtig en diep ontwikkeld. De oren zijn eerder klein dan groot en zijn enigszins puntig.

Vacht en vachtkleuren

De boven vacht is kort, recht en weerbestendig. De onder vacht is kort en dicht. Over het algemeen hoef je niet veel te doen aan de vachtverzorging, in de rui een keer borstelen of wassen en blazen is voldoende.

Cattle Dogs zijn meestal blauw gespikkeld, roestbruin en kan zwarte of blauwe aftekeningen hebben.

Australian Cattle Dog met zijn typische vachtkleuren

Tot slot

Een Australian Cattle Dog is niet een hond die genoeg heeft aan een paar keer per dag een blokje om. Ze zijn bij uitstek geschikt voor actieve sporten zoals agility, treiball, dogfrisbee of bijvoorbeeld hardlopen.

Handige links

Australian Cattle Dog Vereniging Nederland

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.